Logic 2 PYQs (2021-2022)

 

  1. When both the premises are particular affirmative in a categorical syllogism, it commits the fallacy of

    1. Undistributed middle
    2. Particular premises
    3. Illicit process
    4. Equivocation

    Ans: b) Particular premises

  2. If one premise is particular then the conclusion must be

    1. Affirmative
    2. Universal
    3. Particular
    4. Negative

    Ans: c) Particular

  3. Some laws are good and the Motor Vehicles Act is law, therefore, the Motor Vehicles Act is good. This is a/an

    1. Valid argument
    2. Invalid
    3. Enthymeme
    4. Sorites

    Ans: b) Invalid

  4. "Either India will win or Australia will win and winners will be the champions" is equivalent to "Either India will win or Australia will win and either India will win or winners will be the champions." This is an example of the rule of replacement

    1. Commutative laws
    2. Associative laws
    3. Distributive laws
    4. Material implication

    Ans: c) Distributive laws

  5. If the agreement is enforceable by law, it is a contract and if it is based on consent then it is mutual agreement. Either it is not a contract (mutual agreement), hence, either the agreement is not enforceable by law or it is not based on consent. This is an example of

    1. Rule of Modus Ponens
    2. Rule of Hypothetical Argument
    3. Complex Destructive Dilemma
    4. (no option)

    Ans: c) Complex Destructive Dilemma

  6. A particular major premise and a negative minor premise will lead to the fallacy of

    1. Complex Constructive Dilemma
    2. Illicit middle term
    3. Illicit major term
    4. Negative premise

    Ans: d) Negative premise

  7. EAE is an invalid combination in which figure of categorical syllogism?

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4

    Ans: d) 4

  8. The immediate inferences used in indirect reduction are simple conversion and

    1. Square of opposition and proposition
    2. Inverse
    3. Enthymeme
    4. Contrary terms

    Ans: b) Inverse

  9. The mood FRESISON is directly reduced to

    1. FESAPO
    2. FERIO
    3. (other)
    4. (other)

    Ans: b) FERIO

  10. FESTINO is the symbolic expression of

    1. Modus Tollens
    2. Modus Ponens
    3. Modus Tollendo Ponens
    4. Constructive Dilemma

    Ans: a) Modus Tollens

  11. "The house was built as a present for Mrs. X, who married in 1997, at the cost of Rupees 50,000." This example commits the fallacy of

    1. Equivocation
    2. Composition
    3. False Cause
    4. Amphiboly

    Ans: d) Amphiboly

  12. _____ fallacies occur when relevant features of arguments are ignored and the arguments appear to be valid

    1. Non/Formal fallacies
    2. Symbolic fallacies
    3. (other)
    4. (other)

    Ans: a) Non/Formal fallacies

  13. "Beware consumers, if you do not pay the amount the company may shut down." This is an example of the fallacy

    1. Argument ad baculum
    2. Argument ad hominem
    3. Argument ad populum
    4. Composition

    Ans: a) Argument ad baculum

  14. In a complex dilemma the major premise consists of how many variables?

    1. Three
    2. These
    3. Four
    4. Five

    Ans: c) Four

  15. In the process of rebuttal of a complex constructive dilemma, the _____ of the two hypothetical propositions in the major premise are transposed with a sign of negation

    1. Consequents
    2. Antecedents
    3. Minor terms
    4. Major terms

    Ans: a) Consequents

  16. According to the scientific view of cause, the relation between cause and effect is

    1. Invariable
    2. Relatable
    3. Agent
    4. Formal

    Ans: b) Relatable

  17. According to Irving Copi, the uses of language are

    1. Informative, implicative
    2. Expressive and scientific
    3. Expressive and technical
    4. Informative and expressive

    Ans: d) Informative and expressive

  18. "The members of the committee are involved in social welfare activities. Mr. A is a member of this committee. Therefore he takes up social welfare activities." This commits the fallacy of

    1. Equivocation
    2. Division
    3. Composition
    4. Vicious circle

    Ans: b) Division

  19. According to J. S. Mill, cause consists of ____ and ____ conditions.

    1. Necessary and formal
    2. Positive and sufficient
    3. Negative and material
    4. Positive and negative

    Ans: b) Positive and sufficient

  20. According to Peter Singer, the principle of equality implies

    1. All life is precious
    2. Equal consideration of interests
    3. Equality is never free of discrimination
    4. Rights of citizens

    Ans: b) Equal consideration of interests

Comments

Popular posts from this blog

1. Living world

5.Chemical bonding

Green Chemistry